Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ελληνες με ταλέντο και όραμα

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΙΤΣΙΝΗ


Παρασκευή βράδυ, 7 Μαΐου.

Μόλις έχω επιστρέψει από το Βερολίνο και λαμβάνω ένα μήνυμα στο κινητό μου: «Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης κατέκτησε την πρώτη θέση στο Βραβείο Ασφαλείας του Shell Εco-Μarathon 2010.

Επιστρέφουμε υπερήφανοι με την κούπα! Χρόνης Σπανουδάκης». Ηταν η πρώτη καλή είδηση μέσα σε μια περίοδο μαυρίλας, με δολοφονίες τριών εργαζομένων, με σενάρια πτώχευσης της χώρας, με αιματηρές περικοπές μισθών και δώρων, με την αίσθηση της ανασφάλειας για το μέλλον να πλανάται σαν γύπας πάνω από την Ελλάδα. Με τον Χρόνη και τα άλλα παιδιά του Πολυτεχνείου Κρήτης είχα γνωριστεί την προηγούμενη ημέρα στην πίστα Λάουζιτσρινγκ του Βερολίνου.

Ο βροχερός καιρός είχε προκαλέσει τη διακοπή του μαραθώνιου αγώνα οικονομικής κατανάλωσης, που διοργάνωσε για 26η φορά η Shell, και έτσι συναντηθήκαμε στην τέντα που φιλοξενούσε τις δύο ελληνικές ομάδες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μια μεγάλη παρέα παιδιών γύρω στα είκοσι, με προσήλωση στον στόχο, με υπομονή και επιμονή, με σιδερένια θέληση για να ξεπερνά τα εμπόδια που τους βάζει σε κάθε βήμα τους η ελληνική κοινωνία, δηλαδή εμείς οι γονείς τους. Καμιά σχέση με την εικόνα του Ελληνα όπως τη μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία και έχει περάσει στη συνείδηση των ξένων. Δεν περνούν λίγα λεπτά και οι λέξεις τους γίνονται χείμαρρος.

Μας ενημερώνουν με καμάρι για τα πρωτότυπα οχήματα που έχουν κατασκευάσει θυσιάζοντας επί μήνες τον ελεύθερο χρόνο τους. Μας εξηγούν ότι κατεβαίνουν στον αγώνα απέναντι σε αντιπάλους που διαθέτουν όλα τα μέσα, ενώ οι ίδιοι πολεμούν με καριοφίλια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε μία αεροδυναμική σήραγγα για να δοκιμάσουν τα αυτοκίνητά τους, τα οποία τα οδηγούν σε... πάρκινγκ αντί για πίστες, όπου δεν είναι σε θέση να κάνουν ούτε τις στοιχειώδεις μετρήσεις.

Δεν παραπονιούνται ο Χρόνης και η παρέα του, διαπιστώσεις κάνουν, και ζητούν να τους δώσουμε τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τους συνομηλίκους τους από άλλες χώρες. Στο Βερολίνο αναμετρήθηκαν στο πλαίσιο του Shell ΕcoΜarathon πάνω από 220 ομάδες, που προέρχονταν από 26 διαφορετικές χώρες και καλούνταν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης.

Πάνω από 3.000 φοιτητές αγωνίστηκαν σκληρά σε έναν στίβο ιδεών και καινοτομιών και οι Ελληνες βγήκαν παλικάρια. Να σημειώσω ότι πολύ καλά τα πήγε και το Μετσόβιο, που κάλυψε πάνω από 840 χιλιόμετρα με ένα λίτρο καυσίμου, αλλά ακυρώθηκε λόγω υπέρβασης χρόνου για λίγα δευτερόλεπτα. Μάλιστα η ομάδα του Μετσοβίου μετεξέλιξε ένα πρωτότυπο όχημα ενός Λυκείου της Χίου και συμμετείχε με αυτό στον αγώνα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι και οι μικρότερες ηλικίες έχουν στην Ελλάδα ταλέντο και όραμα.

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, για μια χώρα της οποίας οι νέοι πρέπει να ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη για πρότυπα. Δείτε τις τιμές των επιβατηγών στο

http://assets.tanea.gr/files/times0410.zip

ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου